Jdi na obsah Jdi na menu

KDE(KAM)SCHOVAT TAHÁK

 

 

 

 

Jak na to

 

Kámoška si dělá tahák, že si dá papír do tiskárny, a vytiskne to bez barwy,a ono se to tam vyryje.. wypada to jako normální papír,ale je tam všechno…

Je mnoho způsobů, jak si ušetřit námahu tím, že se budete učit. Jedním z nich je napsat si tahák. Zde nalezneš pár rad na několik typů taháků!

Snad nejstarší a nejoblíbenější jsou taháky napsané na kousku papíru, ale teď kam s nima???

Jeden ze způsobů je, že si svůj pracně vyrobený tahák necháš jen tak v ruce nebo pod rukávem(v tom případě je vhodné mít tričko s dlouhými rukávy). Tento způsob je sice dost nebezpečný co se týče možnosti odhalení ale i tak se dá použít.

Další způsob je o něco lepší. Svůj tahák si dáš za obal sešitu který si necháš na lavici(ovšem jen u učitelů kteří nevyžadují vyklizení lavice při testu). Ale i v tomto případě je vhodné mít například tmavý obal na daném sešitě nebo učebnici.

Dále si můžeš tahák dát pod svůj test(vhodné když píšete na své papíry a ne když vám je vyučující rozdá).

A teď se konečně můžu dostat ke svým oblíbenějším způsobům...

Svůj tahák si můžeš dát velmi snadno do pouzdra, záleží ovšem, jaký druh pouzdra máš. Každopádně si ho necháš otevřené na lavici a do něj si vložíš svůj tahák. V tomto případě je nejvhodnější když sedíš v zadních lavicích a vyučující neprochází lavice. V opačném případě když se blíží k tvé lavici pouzdro okamžitě zavři. Ale nenápadně! Nejlepší je si před hodinou vytáhnout několik tužek a podobně a při této příležitosti je dát do pouzdra a zavřít ho. Pokud vyučující přejde lavici a jde dopředu, pak můžeš pouzdro zase nenápadně otevřít. Pokud jde ovšem dozadu tak to nedoporučuji protože se může otočit a v nejhorším případě i vrátit zpět.

Další způsob je že si tahák napíšeš na lavici. Já doporučuji tužkou, je to nejlepší způsob, v případě ohrožení se jde velmi rychle a snadno zbavit důkazů . Ovšem pozor aby sis ho sám/sama nesmazala rukou když budeš psát. Potom už jen stačí dávat pozor, aby vyučující neprocházel lavice a nezvedal papíry kde jsou taháky. A taky pozor na to, aby sis neposunul/la test a aby tento tahák nešel vidět.

Další způsob, ale Ne příliš bezpečný je, že si tahák napíšeš křídou na tabuli, měl by být co nejnenápadnější. Pozor na učitele kteří nechápou srandu, ti by celé třídě potom dali o to těžší test!

Několikrát se mi osvědčil tahák napsaný na parapetu(musíš ale sedět u okna). Nejvhodnější je ho napsat tužkou a ne ho příliš vyrýt, protože pak nejde vygumovat. Ovšem taky nedoporučuji u agresivních učitelů.

V dalším případě jsou také oblíbené taháky v průsvitné propisce. Stačí když si na kousek papíru, který si nejdřív dobře přeměř ať ti tam vleze, napíšeš svůj tahák a ten si potom vložíš do propisky. Je vhodné aby psala a aby měla průsvitný obal, ale ne zas na tolik, aby šel ten tahák vidět až moc. Ale taky záleží na tom, jak máte dobrý zrak.

Tak a to by pro dnešek stačilo. Je spousta dalších způsobů jak a kam si dát tahák, ale všechny tady vypisovat nebudu. Takže doufám že ti tady z toho něco pomohlo a hodně štěstí při testech a hlavně se nenech chytit!

 

Rady

 

!!!Několik základních pravidel pro opisování!!!

Mít super souseda. Soused musí mít pro vaše opisování pochopení. Nesmí se bát opisovat a musí vám s opisováním pomáhat. Když něco umí tak to není na škodu. Vy mu ale musíte taky pomáhat, protože jestli vás kryje tak to musíte ocenit a i za cenu toho, že vaše písemka nebude stoprocentní a musíte mu poradit.

Není pravidlem, že malý tahák dobrý tahák. Ze své zkušenosti můžu říct, že velké taháky nemají chybu a mnohdy jsou lepší než nějaké malé potvory. Učitelé nejsou tak chytří aby prokoukli, že vaše A4 kterou máte položenou na lavici, není papír na který píšete písemku, ale nádherný tahák, na který se slabou tužkou zdatnému opisovateli podaří hravě zmáčknout celý sešit.

Když chce mít někdo dobrou známku, musí se učit. Ne, nebojte se, teď tím nemyslím učení látky ze sešitů či učebnic, ale učení toho, "jak si udělat tahák". Co není v hlavě, musí být na papíře. Let's begin!

Trochu psychologie

Učitelé většinou nic nepostřehnou, když se na ně nedíváte, či jinak na sebe neupozorňujete. A tak to je se vším. Učitelé ví, že to může něco znamenat -- třeba, že kontrolujete, zda se dívají oni na vás. I když oni spíše kontrolují opisování a šeptání výsledků a někdy se to prostě musí. Ale taháky jsou většinou menší a mají být menší, a tím pádem hůře zachytitelné.

Čím to napsat

Jsou v podstatě dva způsoby jak přenést text na materiál: ručně a přes tiskárnu z počítače. Dělat to na počítači je zřejmě nejlepší způsob, protože napíšete stejná, čitelná a při tom malá písmena.

Pokud se rozhodnete udělat to ručně, tak si vezměte na psaní něco, co je pokud možno tenké a čitelné(tedy ne dopisující tlustý stříbrný fix). Pište nejmenšími písmeny, co přečtete.

Pokud se rozhodnete to udělat na počítači, tak jste na správné cestě. Na editoru, který si vyberete nezáleží. Záleží na velikosti písma. Ta je variabilní pro každého člověka. Použitelné jsou velikosti písma 2 - 8. Já používám velikost 3. Tyto velikosti by měla zvládnout každá dnešní tiskárna.

Forma textu

Struktura

Doporučuji psát heslovitě a stručně.

Komprimace

Jestli to zvládnete přečíst, tak nejlepší je psát tak, že vynecháte samohlásky a mezery. Tento postup se zrodil v éře mobilů. Text zabere méně místa. U samohlásek se to dělá tak, že odstraníte všechny samohlásky, které nejsou na prvním místě ve slově. U mezer se to dělá tak, že se vynechá a příští písmeno je velké. Čte se to pomalu a monotónně. Ač se to tak nezdá, je to opravdu čitelné! Náš mozek je génius :)

Před zkrácením: Sova pálená je pták z řádu sov. Má velké oči.
Po zkrácení: SvPlnJPtkZŘdSv.MVlkOč. = 50%

Materiál

Ve většině případů je nejlepší použít papír. Dále ještě doporučuji přelepit papír průhlednou lepící páskou, aby byl kluzčí, pevnější a nerozmazával se.

Pokud chcete mít jako materiál lepící pásku a máte k dispozici počítač s inkoustovou tiskárnou, přišel jsem náhodou na jeden způsob: zvyšte u tiskárny hustotu barvy(v jejím ovladači), vytiskněte tahák, přelepte papír z potisknuté strany průhlednou lepící páskou, opatrně sundejte a tadá, máte to na něčem průhledném, co můžete např. nalepit na propisku.